6: Inflammation

Det där med ketogen kost som jag började prata om i förra inlägget, vad är det för nytta med det? Ja för att förstå det fullt ut måste vi först veta vad som händer i våra kroppar…hela tiden…varje dag. I våra kroppar finns hela tiden en viss grad av inflammation…och vad menar jag med det…vad är inflammation.
Inflammation är ett sätt för kroppen att läka och det är också en försvarsmekanism mot angrepp. Exempel på vad kroppen kan behöva försvara sig mot är t e x virus som b l a kan orsaka influensa och förkylning. Men kroppen kan också reagera på olika allergener, ämnen som sätter igång vårt immunförsvar och även mat, konstgjorda tillsatser i mat, gluten o s v. Men det är inte bara via födointag som vi blir påverkade av ämnen som kroppen reagerar på utan även via luften som vi andas och genom huden.

Vilket uttryck tar det sig?

Inflammation kan ta sig uttryck på två olika sätt. En akut inflammation som du exempelvis får om du är allergisk mot skaldjur och råkar äta det. När kroppen jobbar med att ta hand om det den ”inte tål” dras blod till området. Det sker en värmeökning, svullnad o s v. Därav kan det exempelvis bli svårt att andas. Den andra typen av inflammation är en kronisk inflammation. Den kroniska inflammationen är inte ens säkert att du märker…men den finns där i kroppen och påverkar din kropp.
Kronisk inflammation i kroppen kan ta sig uttryck som t e x:
• Smärta och värk
• Trötthet
• Nedstämdhet
• Oro eller ångest
• Mage som inte ”fungerar väl”
• Med mera…

Så inflammation kan vara två saker den akuta responsen på skada, trauma eller allergisk reaktion, denna måste vi ha för att kroppen ska kunna reparera sig själv. Å andra sidan har vi då också den kroniska inflammationen som vi inte kanske alltid är medvetna om.
Akut inflammation är därmed en respons som ska hjälpa kroppen att läka. Den kroniska inflammationen ger istället olika typer av sjukdomstillstånd så som hjärt-, och kärlsjukdomar, autoimmuna sjukdomar, cancer med mera.

Vad påverkar inflammationsnivån?

Kanske kan jag nu äntligen komma till varför jag pratar inflammation och ketogen kost. Jo därför att det som påverkar inflammationsnivån i kroppen är bland annat:
• Socker
• Stress
• Dåliga sömnvanor
• Dieten över lag
Flera av dessa delar kommer jag att ta upp senare, framför allt hur socker och andra dietvanor kan påverka inflammation i kroppen men också hur viktigt det är att hantera stress. Den autoimmuna sjukdom jag brottades med är i dag helt borta. Hela den resan är tack vara den ketogena kosten. För ett liv i harmoni och hälsa utan hinder.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *