7: Socker

Om inget annat anges är det diabetes typ 2 som jag syftar på då jag skriver diabetes i detta inlägg.

Ok ska vi börja lite med var man idag hittar socker. Ja uppenbart är ju att det finns socker i:

  • Godis
  • Kakor
  • Läsk
  • Med mera…

Men detta är inte det enda ställe där vi idag hittar socker. Socker finns även i:

  • Leverpastej
  • Fläskytterfilé
  • Medwurst
  • Polarbröd
  • Billys Pan pizza
  • Tacokrydda

I alla dessa produkter som då kallas mat är det någon typ av socker. Socker kan förekomma i olika former. Alla dessa är snabba stärkelser som bildar glukos i kroppen:

  • Agavesirap
  • Dextros
  • Druvsocker
  • Farinsocker
  • Fruktos
  • Fruktossirap
  • Glukos
  • Kokossocker
  • Majsmjöl
  • Maltodextrin
  • Maltos
  • Modifierad stärkelse
  • Potatismjöl, potatis flingor

Ja vi hittar helt enkelt socker på de mest konstiga ställen och i de mest underliga former.

Vad gör socker i kroppen då?

För att ge en grund för detta behöver vi veta hur mycket socker det finns i kroppen…som en start. Under normala omständigheter har vi (och nu kommer jag använda enheten mg/dl, milligram per deciliter, som är amerikansk, i Sverige använder vi enheten mmol/liter, millimol per liter, men denna blir svår att beskriva) 80 mg/dl socker i blodet. En vuxen människa har c:a 5 liter blod. Beräknar vi detta blir det c:a 4 g socker i blodet. Om nu blodsockret skulle höjas till 100 mg/dl, vilket räknas som ett förstadie till diabetes, skulle detta innebära endast ett ytterligare gram d v s 5 g socker i blodet. För att räknas som fullt utvecklad diabetes ska värdet 126 mg/dl uppmätas i blodet. Omvandlat till gram socker i blodet är vi då uppe i 6,3 gram socker. Vad vill jag säga med detta? Jo att det är mycket små marginaler och blodsockret måste vara mycket noga kontrollerat. Om vi nu skulle titta på ett exempel så kan vi ta en vanlig typ av frukost. Cheerios fullkorns flingor. Totala innehållet kolhydrater per 100 gram flingor är 81 gram. Av dessa är 8,7 gram fibrer och 21 gram rent socker. Fibrer är bra det vill vi ha, kostfibrer omvandlas inte till glukos utan fermenteras i tjocktarmen. Men det var ju bara 8,7 gram d v s drygt 70 gram blir socker i kroppen inom 90 minuter. Och alla dessa 70 gram blir socker som kroppen ska ta upp d v s glukos. Vi kan då komma ihåg att om vi har mer socker än 6,3 gram i blodet har vi en diabetes. För att hantera allt detta socker arbetar insulinet på högvarv. Alla de kolhydrater vi får i oss av flingorna genererar också kalorier. Alla dessa kalorier kommer vi inte att kunna göra av med under kort tid så glukosen omvandlas till fettvävnad.

Och det är nu det börjar bli riktigt spännande.

Kroppen kan göra sitt eget glukos, och vi har den mängd glukos vi behöver redan i kroppen. Glukoneogenes är nytillverkning av glukos via fett och protein. Fett i kroppen består främst av så kallade triglycerider, dessa är uppbyggda av tre stycken fettsyror och en ”rygg” av glycerid som enkelt blir glukos i kroppen.

Om vi nu då äter den där tallriken med flingor så kommer vi att ha hög insulin och glukosnivå i blodet vi kommer också att lagra en del fett.

Fettceller bidrar till ökad inflammation i kroppen och det vet vi ju vad det innebär, se föregående inlägg.

Fettceller bidrar till ökad insulinresistens. Insulinresistens kan vi enkelt säga innebär att cellerna inte svarar på insulinets signal och glukosen kommer då inte in i cellerna i den omfattning som behövs. Vilket i sin tur ger att blodsockernivån ökar i blodet.

Nästa del som socker påverkar är läckande tarm. Tarmen består av celler som länkas samman. Det är viktigt att mellanrummet mellan dessa celler är intakt. Socker har negativ effekt på detta skyddssystem.

Sockermolekyler hindrar vita blodkroppar att göra sitt arbete, d v s vara en del av kroppens immunförsvar.

Socker påverkar vår tarmflora negativt vilket i längden leder till försämrat immunförsvar.

AEG eller som det heter egentligen advanced glycation end-products skapas av tillsatt socker som vi äter. AEG finns naturligt i kroppen men i ökad mängd påverkas immunförsvaret negativt.

Summeringen är helt enkelt att kolhydrater blir socker i kroppen, dock inte de kolhydrater som är fibrer. Intervallet för hur blodsockernivån ska vara i blodet är väldigt smal. Socker bidrar till inflammation i kroppen. Socker är ”gömt” i många olika produkter och i många olika former. På Bara Balans kan vi hjälpa dig att hitta rätt för att kunna ha ett liv i harmoni och hälsa utan hinder.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *