Zhineng Qigong

Vad är qigong?

Qi beskrivs ofta som livsenergin. Och det kan man ju förenklat säga, dock är qi så komplext att det inte riktigt går att beskriva med ord. Qi flyter genom oss alla, genom naturen, djuren och universum. Helt enkelt allt hålls samman av qi. Men vi kan påverka qi. Vi kan i våra kroppar ”fylla på” med qi, vilket ger oss en upplevelse av att vi ökar vår energi.

Gong betyder lite slarvigt översatt arbete eller att bemästra. Det innebär att qigong betyder ungefär arbeta eller bemästra qi.

Qigong, att arbeta med och bemästra den kraft som upprätthåller alltings natur och som ger liv och energi.

Zhineng qigong

Zhineng qigong är en medicinsk qigong. Denna skola utvecklades av dr Ming Pang i slutet av 70- och början av 80-talet. I zhineng qigong använder vi både rörelser och stillastående arbete. Syftet är bland annat att öka mängden qi i kroppen och då framför allt den rena klara qi från universum ”hunyan qi”. Detta eliminerar blockeringar i kroppens qi flöde, stärker qi flödet i inre organ och i benstomme.

Zhineng qigong arbetar både med kroppen och medvetandet. Qigong är en
form av meditation i rörelse och passar alla som vill må bra. Zhineng qigong
har visat positiva effekter på allt från blodtryck till kronisk värk. Zhineng
qigong har också visat positiva effekter för kroppens immunförsvar och att
sänka inflammationsnivåer i kroppen.

 

Qigong i vardagen

Qigong är inte en träning en gång per vecka. Naturligtvis går det också bra för att få en positiv upplevelse men för att få en helhetseffekt är qigong ett sätt att leva sin vardag och att använda de nya kunskaperna för att skapa hälsa utan hinder.

 

Detta lär vi oss i Zhineng qigong

Lyft upp qi (LUQ)

LUQ är grunden i zhineng qigong. Det är ett rörelsemönster som ter sig förhållandevis enkelt vid en första anblick men som har flera djupa dimensioner för att få en maximal effekt. Rörelseserien tar c:a 15 minuter att utöva.


Dra qi

Qi kan som sagt sägas vara en typ av energi och denna energi kan vi känna och använda i olika sammanhang. Träningen ger en guidning i att känna qi och att använda qi för att öka qi i olika delar av kroppen.


Introduktion till meditation

För att kunna fokusera på ditt medvetande och skapa en medvetenhet om hela din kropp kommer vi även att guida i enkel meditation under dessa tillfällen.

Postural träning i grupp

Nu startar postural träning i grupp.

Många av oss går med muskulära obalanser vilket leder till att det blir svårt att ha en bra hållning på ett avslappnat sätt. Du kanske känner att du har en ansträngd rygg eller nacke även om du bara sitter, står eller går. Även ont i knän, axlar och armbågar kan ha sin grund i obalanser i hållningsmuskulaturen. När kroppen har belastat felaktigt under en period blir vi stela eller får ont.

Verkar detta stämma på dig?

I den posturala träningen jobbar vi med att släppa på spänningar och stärka muskler så att kroppen återigen hamnar i naturliga rörelsemönster där rätt muskler jobbar. Det är lugna övningar där fokus ligger mer på att hitta rätt muskler än att ta i. Du får också vid varje övning veta vad just den övningen gör och varför jag har valt den. Allt för att du ska förstå din kropp och hur du sedan i vardagen kan använda dina nya kunskaper.

Postural träning passar dig som har ont, är stel, känner att du på något sätt har tappat din hållning, eller vill kunna använda din kropp fullt ut. Det passar också dig som vill lära dig mer om kroppen som rörelseapparat.

Anmälan till vårterminen 2024
samt till gratis prova-på den 20/2 (se tider nedan)

Anmälan till gruppträning

Nu är det dags att skicka in anmälan till vårens träning. 

Arrangör är Bara Balans.

Anmälan skickas till christin@barabalans.se eller via kontaktformuläret här bredvid.

Första tillfället är en gratis prova-på-gång. 

Faktura skickas efter första tillfället (kontrollera med din arbetsgivare om du har möjlighet till friskvårdsbidrag).


Information om vårens träning:


Qigong:

Tisdagar 18-19:30

I gymnastiksalen på Mullsjö folkhögskola. 

10 tisdagar med start den 20/2 

Investering:

Din investering i dig själv är 1 900:- för alla 10 tillfällen.

—————————————–

 

Postural träning i grupp:

Tisdagar: 19:45-20:45

I gymnastiksalen på Mullsjö folkhögskola.

10 tisdagar med start den 20/2 

Investering:

Din investering i dig själv är 1 900:- för alla 10 tillfällen.

—————————————–


Qigong och postural träning går mycket bra att kombinera. Vill du delta i båda kurserna kostar detta 2 900:-

—————————————–


I mån av plats går det att delta i enstaka tillfällen för 220:- per gång (340kr för båda). Detta förbokas samma dag, plats är bokad efter bekräftelse.


Välkommen att ta kontakt med anmälan eller vid 

eventuella frågor!

Förnamn och efternamn