5: Introduktion till ketogen kost, vad är det?

Men vad är det då jag har ätit för att bota kroppen. För att förstå det måste jag först nämna vad det är som får kroppen att må dåligt…att kroppen utvecklar sjukdom. Som i mitt fall en autoimmun sjukdom. Några saker kommer jag nu att bara nämna och i senare inlägg gå in djupare på olika detaljer. Alla autoimmuna sjukdomar har sin grund i att immunförsvaret inte fungerar på det sätt det är tänkt.

Varför fungerar det inte som det är tänkt? Jo i många fall för att det påverkas av olika saker. Några av dessa är:

 • Läckande tarm
 • Födoämnen som genererar inflammation
 • Tillsatser i mat som skapar inflammation
 • Högt och svängande blodsocker
 • Hög insulinnivå
 • Giftiga ämnen i vår omgivning som vi antingen får i oss via andning eller genom huden

Punkterna ovan skulle var och en kunna vara ett helt blogginlägg, och kommer nog att bli det så småningom. Men för nu så tänker jag nöja mig med att säga att dessa sex punkter får vårt immunförsvar att reagera negativt och kan skapa en inflammation i kroppen vilken ofta leder till någon typ av sjukdom. Inte bara autoimmun utan kan även leda till hjärt-, och kärlsjukdom och cancer.

Ketogen kost vad är det?

Vad gör då ketogen kost åt detta och vad är det ens? Varför det kallas ketogen kost är för att kroppen (enkelt uttryckt) gör slut på allt glukos (vilket är en sanning med modifikation) och producerar något som kallas ketoner. Ketoner kan i kroppen användas som energi, ketoner är till och med en mycket effektiv energikälla för kroppens celler. För att kroppen ska skapa dessa ketoner måste man försätta sin kropp i något som kallas ketos. Till ketos kommer kroppen på två sätt:

 • Att vi inte äter alls det vill säga fasta eller svält
 • Att vi inte ger kroppen några kolhydrater som bryts ned till glukos eller för mycket protein

Fasta är bra och det kommer jag att ta upp i senare inlägg. Svält är inte bra för att nå en hälsosam ketos (kan dock skapa fördelar som terapeutiskt alternativ till vissa sjukdomar, men det är lite överkurs). Då har vi det sista alternativet, att inte ge kroppen kolhydrater som bryts ned till glukos och inte för mycket protein. Hur ska man äta för att uppnå ketos?

Energifördelning

Jo om vi äter med en fördelning av makronutrienterna som är enligt följande:

 • 80 % av energin du får i dig kommer från fett
 • 10 -15 % av energin du får i dig kommer från protein
 • 5 – 10 % av energin du får i dig kommer från kolhydrater som kan brytas ned till glukos

Ja det är massor av fett men då ska vi komma ihåg fördelningen av hur mycket energi de olika nutrienterna ger. Protein 4 kcal per gram, kolhydrater 4 kcal per gram och fett hela 9 kcal per gram.

Exempel

100 gram pasta (vilket är mestadels kolhydrater som bryts ned till glukos) innehållet 73 gram kolhydrat. 73 gram kolhydrat ger 292 kcal. Smör har 82 gram fett per 100 gram för att via smör få i sig 292 kcal behövs:

292 kcal / 9 kcal = 32 gram fett  0,82 x 32 gram = 26 gram

Detta betyder att du bara behöver 2 gram smör för att få samma mängd kalorier som det är i 100 gram pasta.

När man startar att äta en ketogen kost är det lite pyssel. För mig var det inte helt enkelt att veta. Vad ska jag äta för att få rätt balans mellan fett, kolhydrater och proteiner? Det var helt enkelt bara att ta fram miniräknare och börja räkna. På vissa websidor kan du hitta bra guider till vad maten innehåller. Detta är avgörande i början av en ketogen kost för att hålla den korrekta balansen…men med tiden kommer du att lära dig hur du ska kombinera maten för att hålla balansen, när du behöver lägga till fett och när du inte behöver det.

Varför botar ketogen kost?

Och varför kan autoimuna sjukdommar botas av ketogenkost. Jo det handlar om att minska inflammationen i kroppen. Kroppen har (i princip alltid) en låg grad av inflammation. Denna vill vi eliminera eller i alla fall minimera. Ketogen kost kommer först att ”tömma” dina lager på glukos, när det är gjort kommer du eventuellt att känna dig både trött och hungrig. Ibland så trött att man nästan kan få influensa symptom. I en övergång mellan att kroppen får sin energi från glukos till dess att kroppen är i ketos, och då får energi från fett och ketoner, är det viktigt att inte motionera för mycket, du kommer helt enkelt inte att orka det. Däremot när du väl är i ketos finns inga som helst hinder för att träna och motionera som vanligt (oavsett träningsnivå), tänk bara på att viss typ av motion kan även den skapa inflammation i kroppen…och ja detta kommer jag ta upp längre fram.

Summering

När kolhydrater som kan spjälkas till glukos minimeras i födointaget kommer kroppen att använda sitt eget fett som energikälla, därtill bilda ketonkroppar som även de är en mycket bra energikälla. Blodsockret kommer att sjunka och vara mer stabilt, insulin i blodet kommer att minska. Detta innebär också att kroppsfett kommer att minska. Detta är några av faktorerna  som hjälper kroppen att minska inflammation. Och inflammation ska vi gå in mer på i nästa kostinlägg. För ett liv i harmoni och hälsa utan hinder.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *