12: Vad vet du om kroppens lymfsystem?

Lymfsystemet är kroppens reningssystem som renar oss från gifter. Det är också en stor del av immunförsvaret. För att kroppen ska må bra är det därför viktigt att lymfsystemet fungerar som det ska.

När vi pratar om lymfsystemet menar vi ofta lymfkärlen med lymfvätskan i. Dessa kärl finns utbredda i hela kroppen. Lymfsystemet består också av lymfatisk vävnad och några olika lymfatiska organ, även dessa räknas till det lymfatiska systemet eftersom de innehåller lymfatisk vävnad. Denna vävnad jobbar med att försvara oss från det som vi inte vill ha i kroppen, bland annat virus.

Det lymfatiska systemet med vätskan som cirkulerar har ingen egen pump (som hjärtat är för blodomloppet), det är därför beroende av att diafragman (muskeln som rör sig när vi andas) fungerar som den ska och att vi rör på våra muskler, då rör sig lymfvätskan också. Det viktigaste när det gäller lymfsystemet är en väl fungerande andning. Det innebär att diafragman ska vara aktiv (magen och nedre revbenen går ut vid inandning), den agerar då pump till systemet. När vi använder våra rörelsemuskler agerar dessa också som en pump som gör att vätskan kan röra sig.

På vissa ställen i kroppen finns lymfnoder samlade. Dessa är enkelt beskrivet små reningsstationer där lymfvätskan passerar genom. Stora ansamlingar av noder finns bland annat i armhålan, ljumskarna och på halsen/nacken. Vad är då lymfvätska? Jo…när blodet cirkulerar i vår kropp frisätts vätska från blodkärlen ut i vävnaden. I vävnaden vill vi inte ha vätska utan denna vätska tas upp av lymfkärlen. Lymfsystemet renar den och för den vidare upp mot huvudstationerna som är vid nyckelbenen. Vid nyckelbenen går den renade lymfvätskan tillbaka ut i blodet.

Lymfflödet är beroende av att man rör på sig, dricker mycket vatten (vanligt vatten, ej kolsyrat) och att man äter hälsosam mat. Det innebär att man äter ursprunglig mat, det vill säga så som den är från början utan tillsatser. Det som är konstgjort är inte hälsosamt. Enkelt beskrivet: ät mat utan innehållsförteckning och dryck utan bubblor. Välj gärna bort det som brukar kallas för ”de tre vita gifterna”: socker, vete och mjölkprodukter. Dessa ökar graden av inflammation i kroppen och kan göra att lymfsystemet inte fungerar optimalt.

Lymfsystemet måste ta hand om alla gifter som finns runt omkring oss och kommer in i våra kroppar, det är därför viktigt att se till så att vi inte utsätter oss för gifter i onödan så att vi inte frestar på systemet för mycket. Gifter finns överallt runt omkring oss i miljön och våra boenden, tex i textilier eller hudvårdsprodukter. Gifter kan finnas i mat vi äter som till exempel bekämpningsmedel eller artificiella tillsatser. Det vi har på huden går också in i kroppen så om du använder hud och hårvårdsprodukter med gifter i behöver kroppen ta hand om det. Gör vad du kan för att minska alla dessa toxiner.

Åtsittande kläder påverkar lymfsystemet negativt då det blir trögare för vätskan att flöda på det stället. Vanligt är till exempel att en bh sitter åt hårt och det kan bli trögt vid bh-bandet men det gäller också hårt sittande byxor och så vidare.

Det finns saker som påverkar lymfflödet positivt. Det allra viktigaste är lugn och harmoni i kropp och sinne. Genom att se till så att andningen fungerar (andas lugnt med diafragman) hjälper du din kropp. Att djupandas fler gånger varje dag är mycket bra eftersom diafragman då används, extra bra om man långsamt andas genom näsan, både in och utandning. En annan sak är långsam rörelse som till exempel promenader, yoga och qigong. Även att bada är bra då vattnets tryck mot kroppen pressar lymfvätskan uppåt. Man kan också med sina egna händer hjälpa till att fösa lymfvätskan uppåt och pumpa eller massera i nyckelbensgroparna för att stimulera flödet. Om man har ett trögt lymfsystem och samlar på sig vätska i kroppen kan man få hjälp av så kallad lymfmassage.

Detta påverkar lymfflödet negativt:

För lite vatten

Gifter

Onaturliga tillsatser

Hårt åtsittande kläder

Stress

Stillasittande

Detta påverkar lymfflödet positivt:

Lugn rörelse (promenader, yoga, qigong)

Rent vatten (att dricka och bada i)

Lugn och ro

Sömn

Om du önskar hjälp med ditt lymfsystem kontakta Bara Balans – för ett liv i harmoni och hälsa utan hinder.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *