11: Vad är nyttigt, del 1

Tidigare har vi skrivit lite om vad socker gör i kroppen, hur det påverkar kroppen och driver inflammatoriska processer, förutom att det också bidrar till att öka risken för diabetes typ 2. Idag tänkte jag prata lite om ”livsmedel”…visst är det ett spännande uttryck…livsmedel…medel som ska få oss att leva. Ja naturligtvis är vissa saker som vi äter livsmedel…som faktiskt får oss att leva. Men förvånansvärt, och kanske skrämmande många så kallade livsmedel får våra kroppar att må dåligt och till och med utveckla sjukdom. För att späda på detta ytterligare lever vi i en värd där myter ibland blir sanning…och det kommer jag att fokusera på idag.

Apelsinjuice, av många anses detta vara ett livsmedel…det vill säga det ger oss liv. Det är till och med så att man på internet idag kan hitta nyligen skrivna artiklar (denna från augusti 2022) som säger följande:

Att dricka apelsinjuice är bra för levern, om man dricker det mellan måltiderna utan något annat att äta till. Lite längre ned kommer jag att förklara varför detta bara är dåligt för din kropp.

Lite längre ned i samma artikel från internet står också att apelsinjuice rekommenderas till diabetiker då det innehåller mycket lite socker och att det höga innehållet av C-vitamin skyddar diabetespatienter.

Jag kommer nu att förklara varför apelsinjuice är rent skadligt och inte bör drickas om du vill hjälpa din kropp till hälsa.

Vi har tidigare talat om vad socker gör i vår kropp. Att inflammatoriska nivåer stiger i kroppen detta i sin tur leder till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, autoimmuna sjukdomar, risk för insulinresistens som i sin tur kan leda till typ två diabetes. Allt detta på grund av att vi äter…eller…som i detta fall dricker socker.

När vi får i oss kolhydrater som bryts ned till glukos sker även en annan sak. Blodsockret stiger vilket leder till att kroppen börjar frisätta insulin för att ta kunna transportera sockret till cellerna. Det som händer då i kroppen är att all fettförbränning avstannar. Insulinet är en ”trigger” för att kolhydratdriften är igång och vi behöver inte bränna fett.

Nu finns det då också några som säger att: ”Ja men det är ju naturligt socker och fruktsocker i juice och frukt” Hmmm… men vad är då fruktsocker och naturligt socker? En spännande beskrivning som jag, återigen, hittade på nätet säger att apelsin innehåller:

  • Druvsocker
  • Fruktsocker
  • Sackaros

Druvsocker är samma sak som glukos, kemisk formel C6H12O6, en monosackarid.

Fruktsocker är samma sak som fruktos, kemisk formel C6H12O6, en monosackarid.

Sackaros är en disackarid d v s den består av två monosackarider…och vilka då undrar vi ju nu…jo glukos och fruktos. Angående fruktos bör nämnas att det endast processas av levern i kroppen.

Som lite kuriosa kan nämnas att sackaros är också helt vanligt strösocker.

Nu tänkte jag göra några lite intressanta jämförelser. Jag tänkte göra en jämförelse mellan kalorier, fett, proteiner och socker. Alla enheter är i gram (om inget annat anges) Beräkningen är per 100 gram av ”livsmedel”.

Livsmedel…eller ja ni förstårKalorierFettProteinSockerAnmärkning
Apelsinjuice450.10.659.330 mg C-vitamin
Apelsin (hel)490.10.88.953 mg C-vitamin
Äpple (helt)560.10.310.811 mg C-vitamin
Röd Paprika310.21.14.6200 mg C-vitamin
Coca-Cola3700.190

För att komma till någon slutsats och återknyta lite till den ”information” som jag hittade på internet. Är apelsinjuice bra för din lever? Allt fruktsocker hanteras i levern. Kroppen har i genomsnitt i blodet (om man är normalväxt och har c:a 4 lite blod) 3 gram socker. Skulle du dricka 2 deciliter apelsinjuice får du i dig nästan 20 gram socker som kroppen ska ta hand om. En MYCKET liten del används i blodet och resterande mängd görs om till triglycerider ( d v s fett) i din lever. Vid konsumtion av stora mängder fruktos exempelvis om man livnär sig bara på frukt (som faktiskt vissa gör) finns risk att drabbas av fett lever, ungefär det samma som kan drabba människor med mycket hög alkoholkonsumtion. Om man sedan ska dricka juicen mellan måltiderna kommer blodsockret att svänga som en bergodalbana, detta i sin tur leder till ökad risk för insulinresistens och diabetes.

Det artikeln jag hittade sa ytterligare var ju att det var bra för diabetiker att dricka apelsinjuice. Och med det som är sagt i stycket, och tabellen ovan kan det vara onödigt att skriva mer…men för att förtydliga lite ytterligare. Mängden socker är lika stor i Coca-Cola som i apelsinjuice. Ett glas juice (c:a 2 deciliter) innehåller lika mycket socker som 100 gram vaniljglass. Ett glas juice (c:a 2 deciliter) innehåller lika mycket socker som ett halvt paket Bragokex. Sockret kommer att öka insulinresistensen och göra din diabetes (om du har det) värre.

”Ja men C-vitaminen då…det är ju så nyttigt med c-vitamin…och det får vi ju i juicen.” Kolla tabellen ovan säger jag då…ja du får i dig c:a 100 mg C-vitamin genom att dricka 2 deciliter juice. Du får då också i dig 20 gram socker. Om du istället äter 50 gram röd paprika (välj ekologisk) får du också i dig 100 mg C-vitamin och bara 2,3 gram socker!

Jag förespråkar ju en ketogen kost, som ni kan läsa om här, vilket innebär att bara 5 energiprocent får komma från kolhydrater. Trots att jag tycker att det är på tok för mycket socker kommer jag ändå skriva här vad WHO rekommenderar. Det WHO rekommenderar är ett max intag av socker, per dag, på c:a 25 gram…och…ja just det i det där glaset juice var det ju redan 20 gram!

Så om du tycker att du gör din kropp en tjänst genom att vara hälsosam och dricka apelsinjuice, eller annan juice varje dag, fundera då en gång till på vad det glaset juice verkligen gör i din kropp. Och…ja även om jag är en av dem…lita inte på allt som står på internet. Granska det du läser, vad är fakta bakom det någon säger, och vad är fakta i reklam (men det är ett helt eget blogginlägg). Var kritisk bara för att någonting är organiskt är det inte nyttigt, flugsvamp är organiskt…men väldigt dåligt för kroppen. Lär dig hur din kropp fungerar för att må bra. På Bara Balans kan vi hjälpa dig till ett liv i harmoni och hälsa utan juice…nej utan hinder ska det vara.

Carl

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *